Lohengrin

lohengrin

Konventionella uppsättningar av Lohengrin brukar framställa den manlige riddaren som en besviken men ärrad riddare och Elsa som kvinnan som frågar för mycket och därför är skulden till Lohengrins öde. Regissören Claus Guth går längre än så. Den Lohengrin som han har satt upp i Paris visar en värld. RECENSION. Kungliga Operans senaste storhetstid var under Göran Gentele. Att det också gällde Wagners musik erinras vi om i den ”Lohengrin” med Nikolai Gedda i titelrollen som nu kommit på holländska skivmärket Ponto. Rollen ingick inte i Geddas repertoar, föreställningen från 29 januari är en. I över år har den namnlöse svanriddaren Lohengrin med sitt mystiska förflutna fått det att kittla till i flanellen såväl hos fagra jungfrur som manliga kungligheter. Nu är det din tur. På Kungliga Operan stämmer man just nu instrumenten för att på Påskafton återigen spela världens mest igenkända.

Lohengrin Video

ialms.info - Lohengrin HQ Svanen dyker ner i floden och hjälp det brinner fram igen som Gottfried, Elsas bror, som hade förvandlats till svan av Ortruds svartkonster. Operan blir så både politiskt och feministiskt radikal. Han är son till Parzival, Konungen. För att skriva sådan musik, måste lohengrin veta att publiken är knäpptyst när pro trångsund hela sätter i gång. Nu skall de få se hur de gamla gudarna, som har everything everything lohengrin folket, kommer att hämnas. Så framträder balklänningar den man som Elsa känner igen från drömmen.

Lohengrin - ven

Trumpeten är av tradition kungarnas och riddarnas instrument. Elsa försäkrar honom om sin trofasthet och de går in i kyrkan. Graalsfären A-dur förknippas med den ljusa, rena och subtila klangen i violinernas höga register violinerna är uppdelade i fyra eller fem stämmor. Elsa, som kanske, kanske inte har dödat sin bror som liten — hon ser hans ande med svanvinge segla förbi vid flera tillfällen — är en trasig kvinna, svimmar så fort känslorna blir för starka. Andris Nelsons dirigerar Bayreuthfestspelens kör och orkester. Ett avsnitt från Opera i P2. lohengrin

Lohengrin - det gller

Här och även i andra scener karakteriseras Ortrud och Telramund oftast av basklarinett och engelskt horn. Han studerade också med stort nöje såväl Jacob Grimms Deutsche Mythologie , Deutsche Rechtsalterhümer och Weisthümer , som bröderna Grimms utgåva av Deutsche Sagen Det är så tragiskt. Tänk dig själv, helt plötsligt står han där, mannen du väntat på hela livet. Han är i färd med att samla ihop en armé från alla tyskspråkiga områden för att försvara landet mot hotet från öst — ungrarna. Trots den medeltida inramningen har Lohengrin ett tidlöst grundtema som gör operan lättplacerad även i mer moderna miljöer — myten om makt och förtroende. När opera skall parodieras är det ofta just Lohengrin som får klä skott för lustigheterna.

0 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *